TI EINAI H AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ?

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ®: Η ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΑΣ!

 

Όλοι γνωρίζουν ότι η Αρχαία Ελλαδα ειναι,μεταξύ άλλων, η πατρίδα της Ιατρικής? Το φημισμένο Πανεπιστήμιο του Princeton εχει μεταφυτέψει το δενδρο του Ιπποκρατη απο την Κώ στο New Jersey και οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής δίνουν τον Ιπποκράτειο ορκο κατω απο την σκιά του.

 

Πόσοι άραγε γνωρίζουν οτι η Αρχαία Ελλάδα υπήρξε επίσης η γενέτειρα γη της μάλαξης, του γνωστού σε όλους μας μασαζ? Λίγοι ως....ελάχιστοι.

 

Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό? Γιατί τα Ελληνικά spa προσφέρουν στους πολυπληθείς τουρίστες Ταϊλανδέζικο, Θιβετιανό και άλλα είδη μασαζ, ενω όλοι έρχονται στη χώρα μας λόγω του πολιτισμού μας και σίγουρα θέλουν να βιώσουν κατι το γνήσια Ελληνικο?

 

Μήπως δεν υπήρξε τέτοια τέχνη στην Αρχαία Ελλάδα; Το ακόλουθο είναι τμήμα από τα έργα του Ιπποκρατη και απαντα στο παραπάνω ερώτημα:


“…Ο ιατρός πρέπει να γνωρίζει πολλά πράγματα και, ανάμεσα στα άλλα, να γνωρίζει τρίψεις (μασάζ), μολονότι η λέξη είναι η ίδια, το αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι διαφορετικό: με τις τρίψεις, μια άρθρωση πολύ χαλαρή σφίγγει και μια άρθρωση πολύ δύσκαμπτη χαλαρώνεται, αλλά θα καθορίσουμε τους κανόνες των τρίψεων, σε μια άλλη πραγματεία…”

 

“Οι εντριβές μπορούν να χαλαρώσουν ή να αυξήσουν τον τόνο των μαλακών μορίων και να αναπτύξουν τη σαρκοφυία, ή να τα αδυνατίσουν, μια σκληρή εντριβή αυξάνει τον τόνο, μια μαλακή εντριβή χαλαρώνει, μια συχνή εντριβή αδυνατίζει, μια μέτρια εντριβή παχαίνει τα μαλακά μόρια…”

 

Όσο εξοικειωμένοι και αν είμαστε με τα επιτεύγματα των Αρχαίων ημών προγόνων, μας είναι δύσκολο να δεχτούμε ότι είχαν πρωτοπορήσει και στον τομέα της μάλαξης. Τι σημαίνει αυτο? Είχαν πετύχει μέγιστη ψυχοσωματική ξεκούραση, αποκατάσταση απο τραυματισμούς και κακώσεις αλλά και αδυνάτισμα! Ολα οσα ειναι ακόμα ζητούμενα, δηλαδή.

 

Ειναι αλήθεια, λοιπόν. Η χώρα που γέννησε την Ιατρική, γέννησε και την μάλαξη!

 

 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ?

 

Η Αρχαία Ελληνική μάλαξη® είναι μια νέα θεραπευτική προσέγγιση που εμπνέυστηκε η Ελλη Τσουκνακη φυσικοθεραπεύτρια και εναλλακτική θεραπεύτρια. Περιλαμβάνει τις αποκαλούμενες «ανατρίψεις» και βασίζεται στις μεθόδους του Ιπποκράτη,  που λαμβαναν χωρα στην Αρχαια Ελλαδα και συγκεριμένα σε σχολεία πάλης και γυμνάσια, σε ασθενείς και στα Ασκληπειία. Σύμφωνα με την διατριβή της Θεοδώρας Ιωακειμίδου, ονομαζόταν ιατραλειπτική, λέξη που πλεόν εχει αντικατασταθεί με τον ορο μάλαξη ή μασαζ.  Η τεχνική αρχικά εφαρμοζόταν στεγνά και εν συνεχεία με πούδρα. Η εν λόγω θεραπεία, δια της αρμόζουσας μάλαξης και δια των παθητικών αλλα και ενεργητικών κινήσεων, επιτγχάνει την αύξηση της μικρο-κυκλοφορίας  του αίματος καθώς και την ενδυνάμωση του υποδόριου ιστού σε ατροφικούς μυς, τένοντες  και αρθρώσεις.

 

 

 

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ?

 

Η διαδικασία έχει ως εξής:

 

Το πρώτο σταδιο ειναι η λεγόμενη «στεγνή μάλαξη» δηλαδή χωρις την χρήση λαδιού ( η οποια ακολουθεί ). Σε αυτο το σταδιο, λαμβάνουν χωρα πιέσεις και ταλαντώσεις που αποσκοπούν στην αρχική αιμάτωση του σώματος.

 

Εν συνεχεία, χρησιμοποιείται πούδρα και γίνεται χρήση βούρτσας απο τρίχωμα αλόγου στην πλάτη. Σκοπός ειναι η τόνωση της μικροκυκλοφορίας του δέρματος, διαδικασία που επιφέρει ευεξία και ενα αισθημα ευφορίας  και αναζωογόνησης του σώματος.

 

Η μάλαξη ακολουθεί τη φορά της φυσιολογικής δομής του μυϊκού συστήματος ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη επίδραση. Στη συνέχεια ασκείται πίεση σε εδικά προκαθορισμένα σημεία με την χρήση ενός ειδικού μείγματος εξτρα παρθένου ελαιόλαδου και αιθερίων ελαίων. Επίπλέον, η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει βεντούζες. Οχι φυσικά τις γνωστες παραδοσιακές βεντούζες με χρήση φωτιάς αλλα σύγχρονες βεντούζες. Η τεχνική αυτή έχει μια ευεργετική ιδιαιτερότητα! Με τη χρήση βεντούζας, αρνητική πίεση ασκείται σε σημεία βελονισμού ωστε να επιτευχθεί η διέγερση τους. Τί κερδίζουμε με αυτό?

 

Ο συντονισμος των κινήσεων και των σημείων πίεσης της μάλαξης έχει αποδειχθεί οτι ειναι ευεργετικός στην αντιμετωπιση καταθλιψης και αλλων ψυχοσωματικών παθήσεων!

 

Η τεχνική ολοκληρωνεται με μάλαξη κεφαλής, η οποία αποκαλείται απο τον Ιπποκρατη «τρίψη της θλίψης».  Ο λόγος ειναι οτι αυξάνονται τα επιπεδα της σεροτονινης και μειώνονται αυτα της κορτιζόλης στο ανθρωπινο σωμα, κατα τη διάρκεια αυτων των μαλάξεων. (Αρα μειώνεται η «θλίψη».)

 

 

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ?

 

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ ® ως πλήρης θεραπεία, μπορει να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ανθρώπου. Με την ίδια αποτελεσματικότητα θα εφαρμοστεί σε εναν τραυματισμένο αθλητή και σε μια γυναικα που επιθυμει να αδυνατίσει!